با استفاده از تکنیکهای آبرنگ، نقاشی کردن بسیار آسانتر و جذابتر میشود. اما خلق نقاشیهای زیبا با آبرنگ مستلزم یادگیری اصول اولیه این هنر است. جذابیت کار با آبرنگ و تنوع نقاشیهایی که میتوان با آن خلق کرد، افراد زیادی را به سمت این رشته سوق میدهد. شما با یادگیری این تکنیکها میتوانید به مهارت بالایی در استفاده از آبرنگ دست پیدا کنید. برای شروع کار، ابتدا باید لوازم مورد نیاز را تهیه کرده و سپس تکنیکهایی را که در ادامه شرح داده میشود، دنبال کنید.
تکنیکهای آبرنگ چیست؟
تکنیکهای آبرنگ در واقع نکات کلیدی و ظریفی هستند که به شما آموزش میدهند در چه شرایطی کار کنید و چگونه از ابزار نقاشی آبرنگ به درستی استفاده نمایید. هنرمندان بزرگ با به کارگیری این تکنیکها توانستهاند نقاشیهای خارقالعادهای با آبرنگ خلق کنند و در این زمینه به شهرت جهانی دست یابند. نقاشان مشهوری همچون وان گوگ از آبرنگ برای خلق آثار ماندگار خود استفاده کردهاند.
برای اجرای این تکنیکها به بهترین آبرنگ و قلموها نیاز دارید. به طور کلی، قیمت آبرنگ حرفه ای نسبت به آبرنگهای معمولی بالاتر است، اما کیفیت به مراتب بهتری نیز ارائه میکنند. اگر مبتدی هستید، میتوانید کار خود را با خرید یک آبرنگ معمولی آغاز کنید. آبرنگها به دو دسته کلی شفاف و ژلاتینی تقسیم میشوند. انتخاب نوع آبرنگ و سایر تجهیزات نقش مهمی در اجرای درست تکنیکهایی دارد که در ادامه به آنها اشاره میشو
انواع تکنیکهای نقاشی با آبرنگ
تکنیکهای نقاشی تنوع بسیار زیادی دارند و اطلاع از همه آنها برای رسیدن به نتیجهی مطلوب کاملاً ضروری است. با کمک تکنیکهای آبرنگ در نقاشی میتوانید تصاویر واضحتر و با تناسب رنگی بهتر را خلق کنید. کشیدن یک نقاشی ساده با آبرنگ کار سختی نیست؛ اما نقاشان حرفهای با استفاده از این تکنیک، آثار هنری خلق میکنند. برای اینکه شما هم بتوانید حرفهایتر نقاشی کنید، مهمترین تکنیکهای استفاده از آبرنگ را در ادامه به شما خواهیم گفت.
تکنیک رنگآمیزی یکنواخت
یکی از مهمترین تکنیکهای نقاشی آبرنگ، رنگآمیزی یکنواخت روی سطح کار است. شما برای شروع کار نقاشی باید از این تکنیک استفاده کنید. در این تکنیک، با استفاده از قلمموهای پهن، رنگ به صورت کاملاً یکنواخت در نقاط مختلف و سطح وسیعی از کار پخش میشود. برای اجرای این تکنیک باید از قلمموهای نرم استفاده کنید تا رنگ را به صورت یکنواخت پخش کنند. برای استفاده از تکنیک رنگآمیزی یکنواخت، دقت بالایی مورد نیاز است تا در زمان رنگآمیزی، فشار یکسانی به قلممو وارد شود. از این تکنیک کاربردی میتوان برای ایجاد بیس و پسزمینه کار استفاده کرد. با تمرین کردن، میتوان مهارت خود را در پخش یکنواخت رنگ افزایش داد.
تکنیک خیس در خشک
یکی از مشهورترین تکنیکهای نقاشی آبرنگ، تکنیک “خیس در خشک” است. در این تکنیک، از رنگ مرطوب روی سطح کاملاً خشک استفاده میشود. نتیجه کار روی سطح خشک با دیگر سطوح کاملاً متفاوت خواهد بود. برای اجرای این تکنیک، باید رنگها را با آب ترکیب کرده و روی کاغذ کاملاً خشک استفاده نمایید. زمانی که سطح کاغذ نقاشی کاملاً خشک باشد، نقاش میتواند با مهارت بیشتری رنگها را روی کاغذ پخش کند. لایه مرطوب رنگ درون بافت خشک کاغذ قرار گرفته و نتیجه نقاشی با این تکنیک بسیار چشمنواز خواهد شد. اگر میخواهید نقاشی آبرنگی با جزئیات و طرحهای ظریف داشته باشید، حتماً باید از این تکنیک کاربردی استفاده کنید.
تکنیک خیس در خیس
این تکنیک دقیقاً برعکس تکنیک قبلی است، به طوری که به جای مرطوب کردن رنگ، کاغذ نقاشی مرطوب میشود و رنگ خشک روی آن کشیده میشود. در این روش، رنگهای خشک هنگام تماس با کاغذ مرطوب، رطوبت آن را جذب میکنند و در نقاشی پخش میشوند. یادگیری دقیق این تکنیک کمی دشوار است و نیاز به تمرین مداوم دارد. برای اینکه نقاشی شما زیبا شود و کنترل رنگها از دستتان خارج نشود، حتماً از قلمموی خشک استفاده کنید. اجرای صحیح این تکنیکها به مهارت و دقت بالایی نیاز دارد.
با استفاده از این تکنیک، نقاشی آبرنگ شما کمی رئالتر به نظر میرسد و میتوانید سایه اجسام را به راحتی ترسیم کرده و نور را در نقاشی خود وارد کنید.
تکنیک استفاده از الکل
اگر طرح مورد نظر شما شفاف و براق است، میتوانید از تکنیک الکل استفاده کنید. در این تکنیک، نقاشی با آبرنگ انجام میشود و باید قبل از خشک شدن رنگها از الکل استفاده کرد. الکل را با کمی آب رقیق کنید و سپس آن را به صورت قطرهای روی نقاشی بریزید و با استفاده از اسفنج آن را پخش کنید. بعد از خشک شدن کامل نقاشی، میتوانید براق بودن و شفافیت کار را مشاهده کنید. برای حفظ و نگهداری نقاشی در طولانیمدت، میتوانید از لایههای محافظ روغنی استفاده کنید.
تکنیک خراشیدن کاغذ
از جمله تکنیکهای حرفهای آبرنگ، میتوان به تکنیک خراشیدن کاغذ اشاره کرد. نقاشان حرفهای معمولاً برای ایجاد تضاد رنگی و ایجاد بخشهای تیره در نقاشی از این تکنیک استفاده میکنند. پس از اعمال آبرنگ و پیش از خشک شدن آن، میتوان با یک شیء تیز، خطوط ظریفی روی نقاشی ایجاد کرد. این خراشها کمک میکنند تا رنگ به بافت درونی کاغذ نفوذ کرده و پس از خشک شدن تیرهتر شود. دقت کنید که نباید کاغذ را پاره کنید و تنها یک خراش ساده با انتهای قلم یا ناخن کافی است.
تکنیک برداشتن رنگ
بعد از رنگآمیزی، ممکن است تصمیم بگیرید که برخی از قسمتهای کار را کمرنگتر کنید. برای این کار میتوانید از تکنیک برداشتن استفاده نمایید.رنگ را میتوان به صورت خیس یا خشک با کمک قلموی نمدار کمرنگتر کرد. برای استفاده از این تکنیک، دقت داشته باشید که میزان رطوبت قلم باید متعادل باشد تا از خراب شدن و پخش رنگ در نقاشی جلوگیری شود.
این تکنیک بهطور معمول برای کشیدن ابر استفاده میشود و شما میتوانید رنگ را با دستمال نیز بردارید.
تکنیک آبرنگ با نمک
استفاده از نمک در نقاشی با آبرنگ، ایدهای خلاقانه و ساده است که با پاشیدن آن روی رنگهای خیس، میتوانید نقاط ظریف و نامنظمی ایجاد کنید. این اثر به دلیل خاصیت نمک در دفع رنگ، در برخی نقاط نقاشی رخ میدهد. نمک به دلیل ویژگیهای منحصربهفرد خود، رنگ را از خود دور میکند و در نتیجه، نقاط تیره و روشن در نقاشی پدید میآید. این تکنیک برای خلق جلوههایی طبیعی، مانند نقاشی گل یا بارش برف، و همچنین ایجاد زمینههای جذاب در نقاشی آبرنگ، بسیار کاربردی است. پس از خشک شدن کامل رنگها، نمکها را از روی صفحه جدا کنید تا شاهد جلوه نهایی و چشمنواز نقاشی خود باشید.
تکنیک چسب میسکیت
از دیگر تکنیکهای آبرنگ میتوان به تکنیک چسب میسکیت اشاره نمود. در این تکنیک چسب مقاومت بسیار بالایی در برابر آبرنگ داشته و مانند یک ماسک مایع عمل میکند. بخشهایی از نقاشی باید سفید باشند و بخشهای دیگر زمینه رنگی خواهند داشت. برای جلوگیری از باز رنگ شدن تمام میتوانید از این نوع چسب استفاده کنید. با کمک یک قلمو چسب را در نقاط مختلف پخش کرده و با خیال راحت رنگآمیزی و پخش رنگ را انجام دهید. چسب میسکیت را باید قبل از خشک شدن کامل از روی کاغذ پاک کنید. در صورتی که به موقع چسب را پاک کنید، اثرات آن از روی کاغذ از بین رفته و در نقاشی شما نشان داده نخواهند شد. در نهایت با استفاده از این تکنیک بافتهای جالبی روی کاغذ ایجاد شده و میتوانید جزئیات را بهتر نقاشی کنید.
تکنیک استفاده از نوار چسب
اگر در نقاشی خود اشکال هندسی با گوشههای مشخص دارید، حتماً باید از نوار چسب استفاده کنید. معمولاً در نقاشیهای سبک معماری از این تکنیک بیشترین بهره را میبرند. برای انجام این کار حتماً از چسبهای مخصوص استفاده کنید که هیچ اثری روی کاغذ نداشته باشند. چسب را در نقاط مشخص قرار داده و رنگآمیزی را با توجه به طرح دلخواهتان آغاز کنید. بعد از خشک شدن رنگهای اعمال شده روی کاغذ و جدا کردن چسب، بخشهای زیر آن کاملاً سفید و منظم هستند.
تکنیک پاشیدن رنگ
یکی از جذابترین تکنیکهای آبرنگ پاشیدن رنگ روی کاغذ است. شما میتوانید با کمک قلمو یا مسواک رنگ را به صورت یکنواخت روی کاغذ بپاشید. معمولاً برای پیش زمینه کار از این روش استفاده میشود تا فضای مناسبی برای خلق یک آثار هنری با کمک آبرنگ روی کاغذ ایجاد شود. کنترل میزان پاشش رنگ مهمترین نکته در این تکنیک است. شما میتوانید با تمرین کردن به مهارت کافی در پاشش رنگ دست پیدا کنید.
اهمیت آموزش تکنیکهای آبرنگ
تکنیکهای آبرنگ بسیار متنوع هستند و یادگیری هر تکنیک در واقع به شما کمک میکند تا نقاشیها بهتری بکشید. آموزش و یادگیری این تکنیکها باعث میشود تا یاد بگیرید چه زمانی و چگونه از رنگها و قلموها یا سایر تجهیزات خود استفاده کند. یک نقاش ماهر بدون شناخت این تکنیکها نمیتواند نقاشی خاص و خارق العاده بکشد. اگر به دنبال حرفهای شدن در کشیدن نقاشی با آبرنگ هستید، حتماً در دورههای آموزشی تکنیک کار با آبرنگ شرکت کنید.
جمعبندی
با شناخت تکنیکهای آبرنگ نقاشی کشیدن برای شما جذابتر شده و میتوانید حرفهایتر عمل کنید. تکنیکهای مختلفی مانند پاشیدن رنگ، خیس در خیس، خیس در خشک و غیره وجود دارند که آموزش آنها مهمترین نکته برای حرفهای شدن است. شما چه تکنیکهایی را در نقاشی آبرنگ بلد هستید؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.