مقوا نوعی کاغذ ضخیم است که از کاربردهای متنوعی برخوردار میباشد. به طوری که امروزه انواع مقواها در صنعت چاپ، بستهبندی، کارتن و… به کار گرفته میشوند. برخی از مقواها دارای بافت بسیار مقاومی هستند، این مقواها کمتر دچار تاخوردگی و چروکشدگی میشوند، در مقابل مقواهای هستند که از کاغذهای معمولی ضخیمتر میباشند، اما با توجه به ظرافتشان در مقابل مقواهای دیگر بیشتر در معرض چروک شدگی قرار میگیرند.
از این رو بسیاری از افراد که با مقواها سروکار دارند، میخواهند با نحوه صاف کردن مقوا آشنا شوند تا در مواقع لزوم به راحتی به صاف نمودن چروکهای مقواهای خود بپردارند. از این رو ما در این مقاله بهترین روشها را بیان خواهیم تا افراد بتوانند پاسخ سوال چگونه مقوا را صاف کنیم را به درستی دریافت نمایند.
چطور مقوا را صاف کنیم
چطور مقوا را صاف کنیم، آیا مقواها به حالت اولیه خود باز میگردند! استفاده از یک مقوا با حالت تاخورده و شکل گرفته به سمتهای مختلف در ساخت کاردستی، صنعت چاپ، بستهبندی و… چندان مناسب نیست، از این رو بسیاری از افراد به دنبال روشهای هستند تا از طریق آنها بتوانند به صاف کردن چروکهای مقوا بپردازند و از هزینه مجدد برای خرید مقوا پرهیز کنند. برخی از این روشها را میتوان این چنین بیان کرد:
استفاده از اتو
ابتدا باید به گرم کردن اتو پرداخت، بهتر است با حرارت کم اتو گرم شود. حال باید مقوا را بر سطح صافی گذاشت و بر روی آن پارچه تمیزی قرار داد، اکنون به آرامی شروع به اتو کردن پارچه نمود. این کار باعث میشود سطح مقوا صاف گردد، اگر مقوا ضخامت کمی دارد، بهتر است از دو لایه پارچه جهت اتوکشی بر روی آن استفاده کرد. زمانی که سطح مقوا از چروکهای زیادی برخوردار است، میتوان قبل از اتو کردن مقوا، مقداری سطح آن را با اسپری نمودن آب مرطوب کرد تا با اتو کشیدن آن خیلی سریع چروکهای مقوا صاف گردند.
استفاده از رطوبت
یکی دیگر از روشها جهت صاف کردن انواع مقواها، استفاده از رطوبت است. میتوان مقواها را با بکارگیری یک تکه پارچه خیس یا اسپری کردن آب، مرطوب کرد. اکنون مقوا را بر روی سطح صافی همانند میز گذاشت، حال روی آن اجسام سنگینی نظیر آجر و… گذاشت تا فشار وارده شده از این اجسام به باز کردن چروکهای مقوا کمک کند. بهتر است در این روش مقوا را خیلی خیس نکرد چرا که رطوبت زیاد منجر به پارگی و له کردن مقوا میگردد. همچنین از گذاشتن مقوا در برابر نور مستقیم خورشید پرهیز کرد، چرا که گرمای شدید هم ممکن است باعث تغییر حالت مقوا شود. بهتر میباشد مقوا را رها کرد تا بعد از گذشت ۲۴ ساعت خود به خود خشک گردد.
استفاده از کتابهای سنگین
امروزه کاربرد مقوای رنگی و ساده در صنعت چاپ، بستهبندی و… بسیار گسترده شده است، اما با افزایش قیمت کاغذ، قیمت مقوا نیز بیشتر شده، بنابراین اگر مقواها دچار هر گونه چروک گردیدهاند، بهتر است به فکر صاف کردن مقوا بود. مثلاً میتوان مقوای رنگی یا ساده چروک شده را روی سطح صافی گذاشت، حال تعدادی کتاب قطور را روی مقوا گذاشت و حداقل ۲۴ ساعت صبر کرد تا چروکهای سطح مقوا رفع گردند. بهتر است در همه قسمتهای مقوا کتابها به طور یکسان چیده شوند. اگر مقوا ضخامت بالایی دارد، بهتر است ابتدا به خیس کردن آن پرداخت و سپس بر روی مقوا کتابهای سنگین قرار داد تا این کتابها به برطرف نمودن چروکهای مقوا کمک کنند.
استفاده از سشوار
ابتدا مقوا را روی سطح صافی همانند میز قرار دهید، اکنون به تنظیم حرارت و سرعت سشوار در کمترین حالت خود بپردازید. حال سشوار را در فاصله ۱۵ سانتیمتری از مقوا قرار داد و به آرامی روی مقوا حرکت داد تا باد گرم آن کم کم به رفع چروکهای مقوا بپردازد. معمولاً مقواهای که ضخامت کمی دارند باید با یک تکه پارچه پوشش داده شوند تا باد گرم سشوار باعث تغییر شکل آنها نگردد.
استفاده از پرس
ابتدا دستگاه پرس را گرم کرده، حال مقوای چروک شده را روی صفحه پرس قرار داد. اکنون درب پرس را بسته و بگذارید ده تا ۱۵ ثانیه پرس بر مقوا فشار آورده و چروک آن را صاف کند. زمانی که مقوا بسیار بزرگ است، بهتر میباشد قسمت به قسمت به پرس کردن آن پرداخت تا مقوا صاف گردد.
استفاده از غلطک
ابتدا در مکانی هموار و صاف مقوای چروک شده را قرار داد. اکنون غلطک را بر روی مقوا بچرخانید تا با انجام حرکات بسیار ملایم رفت و برگشتی چروکهای موجود بر سطح مقوا باز شوند. بهتر است این کار تا زمانی انجام گردد که تمامی چروکهای مقوا باز شوند.
جمع بندی
امروزه انواع مقواها در گرماژهای متنوعی تولید میگردند اما ممکن است به دلایل مختلف سطح صاف و صیقلی مقواها دچار چروک گردد. به همین جهت در این مقاله برخی از متداولترین روشها جهت صاف نمودن مقواها را بیان کردیم. معمولاً افراد میتوانند با توجه به نوع چروک و میزان ضخامت انواع مقواها به انتخاب یکی از این روشها بپردارند و این گونه به زدودن و صاف کردن چروکهای مقوای مورد نظر خود اقدام نمایند.